Допис родитељима – пробни завршни испит

Поштовани родитељи,

надамо се да сте ви и ваше породице здраво и добро и да можемо рачунати на вашу помоћ на овом заједничком задатку који нас убрзо очекује. Наиме, генерација ученика осмог разреда полагаће пробни завршни испит од 22 до 24.априла на посебној платформи националног капацитета. Како би се што пре припремили за технички део овог посла одељењске старешине ће сваком ученику појединачно, односно родитељу, да бисмо обезбедили исправност корисничког налога и лозинке, доставити параметре за приступ платформи. Оно у чему очекујемо вашу помоћ и сарадњу је да помогнете деци око логовања на платформу и спровођења самог тестирања. Сада је већ извесно да ће и ова генерација полагати завршни испит који је Законом дефинисан као услов за окончање осмогодишњег школовања, али има и своју селективну улогу при упису у следећи ниво образовања. Улога пробног завршног испита је да ученицима пружи потпуну повратну информацију о до сада достигнутим стандардима постигнућа у предметима који ће се полагати на завршном испиту, а наставницима помогне у планирању припремне наставе у преосталом делу наставне године.

Наш заједнички задатак је да мотивишемо ученике да пробне тестове раде максимално посвећено и потпуно самостално јер је прво њима, а онда и наставницима важно да ова процена буде што аутентичнија. Резултат пробног завршног испита није се никада, а поготово не сада, оцењивао, односно није ни на један начин утицао на закључну оцену из наставног предмета. Након окончаног тестирања ученици ће добити повратну информацију о својим постигнућима на истом налогу на којем су тест и радили. Наставници свих наставних предмета ће добити анализу резултата са препорукама у којим областима треба појачати припремну наставу.

По окончању ванредне ситуације, ученици ће имати још један пробни завршни испит на којем ће се упознати са процедурама спровођења испита што је такође врло важан сегмент припреме.

On line тестирање ће се реализовати преко платформе mojaucionica.gov.rs. коју је за потребе Министарства просвете, науке и технолошког развоја постављена на глобалној платформи Microsoft Teams. Завод за вредновање квалитета образовања и васпитања је припремио демо верзију теста “Упознај окружење за самопроцену знања”,  који треба да послужи ученицима да се на време, пре тестирања упознају са платформом. Након што од одељењских старешина добију налоге, очекује се да ће ученици од 14. априла 2020. године моћи да приступе платформи како би проверили приступне параметре, упознали се са окружењем, погледали упутства и урадили демо тест. Демо тест ће имати четири питања како би ученици имали прилику да виде какав тип питања их чека на тесту, које дигиталне алате ће користити приликом израде и моћи ће да се упознају са начином решавања.

Термини за онлајн тестирање

On line пробно тестирање ће бити спроведено по следећој динамици: 22. априла 2020. – тест из српског/матерњег језика 23. априла 2020. – тест из математике 24. априла 2020. – комбиновани тест Ученицима ће сваки тест  бити доступан 12 сати (од 8.00 до 20.00) , како би могли да му приступе у време кад технички или други организациони или породични услови дозвољавају. Преко платформе mojaucionica.gov.rs  и налога који им је проследио одељењски старешина, ученик приступа решавању тестова. Ученик ће на почетку сваког теста бирати језик на којем ради тест. Сваки ученик ће моћи само једном да приступи решавању теста, које ће бити временски ограничено! То значи да када ученик приступи тесту, мора и да га заврши у року предвиђеном за рад. На почетку теста, ученици ће добити обавештење о дужини трајања тестирања. Повратну информацију о резултатима теста ученик ће моћи да види након дванаесточасовног истека времена за решавање теста, када ће решења бити доступна, а ученик ће моћи да им приступи и анализира их. Наведено ће бити могуће логовањем на платформу са истим приступним налогом као и за решавање тестова. Анализе задатака сва три теста ће бити емитоване и на каналу РТС 3, у терминима који ће накнадно бити утврђени.

Сигурни смо да су наши ученици  дигитално потпуно оспособљени за израду овог теста и да ћемо, ви кроз разговор, а наставници подстицајем, помоћи да овај први тест овакве врсте што веродостојније ураде како бисмо заједно наставили да их припремамо за завршни испит. Какавгод резултат пробног завршног испита да постигну, важно је да знате да и у потпуно нормалним околностима наставе, од када постоји оваква форма полагања испита, резултат завршног испита је у просеку за 30% бољи од резултата пробног испита. Други важан статистички податак је да ученици наше школе на завршном испиту сваке године постижу резултате далеко изнад републичког просека и увек изнад просека Града и општине. Сигурни смо да на резултате наших садашњих осмака, ваше деце, ни ова страшна ситуација неће оставити велики траг. За ово су се припремали током читавог школовања и не сумњамо да ће бити у стању да покажу своју зрелост, знање и вештине. Тим пре што су се у условима наставе на даљину показали као врло приљежни, одговорни и вредни. У периоду после пробног завршног испита приоритет наставе на даљину имаће предмети који се полажу на завршном испиту, односно припремна настава.

Захваљујемо вам се унапред на сарадњи и желимо вам свима добро здравље!

Ваша школа „Сава Жебељан“