os-sava-zebeljan

Историјат

Прва школа у Црепаји почиње са радом 1777.год.у свештеничком дому попе Луке Илијевића који је био и први учитељ.

Због одредбе о материјалним условима у школама у Црепаји се исте године почиње градити прва школа од набоја и градња је трајала 55 година.1832.г.је подигнута зграда од тврдог материјала са североисточне стране цркве и имала је три учионице за мушку и женску децу српске националности и једну учионицу за децу официра и службеника са наставом на немачком језику.

Школа у Црепаји прати све фазе развоја школства у Банату.

Почетком 20.века се јавља проблем простора школе зато Општина гради две зграде под истим кровом-државна школа пети и шести разред и друга зграда забавиште са ординацијом лекара.

У време Другог светског рата већина школа прекида рад,а школа у Црепаји и тада ради.Након ослобођења је школа доживела највећи развој,било је чак десет одељења а од 1952.г.још два одељења више и почиње се изучавати француски језик.

01.09.1953. долази до спајања основне школе са непотпуном гимназијом и формира се тзв.Осмољетка или Основна школа са обавезним образовањем.Тада се опет јавља проблем недостатка простора и почиње градња данашње школе 1955.г Свечано је отворена 1957.године,названа је по Сави Жебељану-Жеби. Сава Жебељан је рођен 18.децембра 1921. у сиромашној сељачкој породици у Црепаји.Основну школу је завршио у свом родном месту а гимназију у Панчеву.Био је интелигентан,вредан и скроман.Уживао је симпатије својих професора, другара и познаника.Био је радо примљен у свако друштво као поштен и честит младић.

Септембра 1938.године постаје члан Савеза комунистичке омладине Југославије у организацији у Панчеву.1942.године Сава је био јако активан у борби против окупатора и због тога је ухапшен.Био је у затвору сурово мучен у Панчеву,али при том јако храбар јер није ништа признао окупаторима о свом раду у Скојевској организацији.

Обешен је 21.јуна 1942.године на Житном тргу у Панчеву.Обешен је у граду у коме се школовао,и у коме је провео најлепше дане своје кратке младости.До краја је био храбар и доследан борац.

Дан школе се обележава 21.јуна као успомена на храбро страдање Саве Жебељана у борби за слободу.