СОЦИЈАЛНЕ ВЕШТИНЕ КОД ДЕЦЕ

Социјалне  вештине су способност одржавања односа и рада са другим особама,        како би се успоставила боља комуникација. Оне се називају и друштвене вештине баш због тога што помажу бољу сарадњу са онима са којима се дружимо.

Сарадња и разумевање су основне социјалне вештине. Ту спада и вербална и невербална комуникација. Како би комуникација била боља и јаснија потребан је јасан говор и  изражавање у контакту са другима, способност да се добро организује време и створи  могућност  за добру сарадњу.  То  се користи у разним ситуацијама и кроз контакте са вршњацима, друговима и  пријатељима (у породици, школи, на улици, у продавници, …).

Развој социјалних вештина је процес који траје цео живот  и што раније започне, биће и успешнији. Још у раном детињству деца треба да науче како да се укључе у игру са вршњацима, како да се боре за оно што је праведно и како да прихвате пораз. То су ствари са којима ће се суочавати у будућем раду и које ће им омогућити да се успешно уклопе у сарадњу са вршњацима.

Када укључимо децу у разне забавне активности, на тај начин повећавамо њихове друштвене способности. Деца кроз игру комуницирају са другом децом и када се друже и играју, могу да осете независност и развију многе вештине. Уколико ученици желе да буду успешни, требало би да поред стицања знања у школи, поклањају пажњу успостављању  социјалних контаката и подизању квалитета комуникације са другим особама и да траже начин за стално усавршавање свега тога.

Социјалне вештине нам помажу да будемо сналажљиви, спретни, способни, смели и воде нас кроз све ситуације у животу. На тај начин помажу нам у ненасилној комуникацији и превазилажењу конфликата, свађа, вређања и насиља.

Колико ће дете  развити добре социјалне вештине и бити спремно на миран начин да решава све проблеме, највише зависи од породице у којој живи и одраста. Она треба да буде узор детету и да се ту представе праве вештине, разумност, љубав и поштовање. На тај начин ће деца  развити и друге вештине којима ће допринети својој бољој будућности. Дете  које може на пристојан начин да уради нешто и не разљути околину, одрастаће у особу коју други поштују и са којом желе сарађивати, дружити се и радити.

Социјалне вештине су јако важне за живот испуњен успехом и задовољством, а њихов недостатак  доводи до тога да појединац остаје усамљен и без пријатеља. Зато деца треба што више да се друже и  користе ненасилну комуникацију како би били успешнији у раду.

                                                                                                 Педагог школе